CoDaUncategorized

Unde este biscuitele?

15 ianuarie 2018 No Comments

Am aplicat un exercițiu simplu de construcție cu mai multe echipe mici de tineri. I-am invitat să construiască o structură din 20 de spaghete care să susțină un biscuite. Între resurse se mai aflau 30 cm de bandă adezivă si 80 cm de sfoară. Tot demersul în 18 minute. Exercițiul l-am probat pe propria piele în cadrul unui curs de management de proiect.

A fost surprinzător de generos în reflecții și pentru tinerii juniori și pentru noi, cei confirmați 🙂

  1. De multe ori ne aventurăm să construim structuri complexe, “frumoase”. Ne îndrăgostim de ideea noastră și suntem trup și suflet implicați. “Trecem” de cele 18 minute și cerem timp suplimentar. Construcția ce rezultă poate fi interesantă, dar nu susține biscuitele. De care am uitat poate complet. Deși era scopul demersului. Și așa plecăm după o zi de muncă și obosiți (pentru că am depus eforturi) și nemulțumiți (pentru că am uitat să “punem mâna pe biscuite”).
  1. Echipele cu cele mai bune rezultate în exercițiul nostru n-au stat să se gândească de ce au primit 20 de spaghete, în loc de 21. Sau de ce spaghetele sunt din cereale integrale (deci se rup foarte ușor). Sau de ce au primit doar 30 de cm de bandă adezivă. S-au concentrat pe scop și au fructificat optim resursele. Spre invidia mea 🙂 am avut o echipă care chiar a terminat în 14 minute. Și au livrat o construcție de peste 30 de cm. Foarte-foarte bun rezultat!
  1. Înainte de a ne dedica toată energia unei idei, merită să o testăm. Să facem o probă. Să cerem un feedback secvențial. Receptivitatea ne protejează timpul și ne salvează resursele. Cel mai prețios dar pe care îl avem în această viață: TIMPUL.
  2. Cu toții “avem în fiecare zi 20 de spaghete, 30 de cm de bandă și 80 de sfoară”. Și avem 8 ore la dispoziție să creăm construcția zilei. Este util să știm, înainte de a demara orice acțiune, care este “biscuitele” zilei? Să păstrăm în atenție scopul, valorizând cum știm mai bine resursele pe care le avem.

Și să navigăm cu ÎNCREDERE. Acesta este ingredientul secret. În orice demers.

Corina

Author Corina

More posts by Corina

Leave a Reply